Sunday, June 5, 2011

Çizgi romanda heyecan verici koalisyon

Türkiye'de daha önce yayınlanmamış bir derlemeyi okurla buluşturan 'Totem' çizgi roman dünyasının ustaları ile genç yetenekleri bir araya getiriyor.

Studio Rodeo'nun yurt içinde ve yurt dışında gerçekleştirdiği iddialı projeler '2011 Çizgi Roman Yıllığı' alt başlığıyla TOTEM'de bir araya geldi.Mister No'nun çizeri olarak tanınan ünlü İtalyan sanatçı Roberto Diso'nun resimlediği İstanbitch ve Ergün Gündüz'ün imza attığı Organik Kadın başta olmak üzere, albümdeki kısa erotik öyküler özellikle dikkat çekici.
Gırgır'ın altın çağına damga vurmuş isimlerden Ergün Gündüz, TOTEM'le ilgili olarak şunları söylüyor:




'DAHA ÖNCE BÖYLE BİR DERLEME ÇIKMAMIŞTI'
“Organik Kadın'ın yanısıra, Amerika'da çıkacak olan zombi konulu çalışmam da bu kitapta yer aldı. Genç nüfusuyla övünen Türkiye'de aslında çizgi roman çalışmalarının çok yaygın olması beklenir, ancak Totem gibi yüzde 100 özgün bir derleme yıllardır çıkmamıştı. Uzun bir aradan sonra, okurlarımla kaliteli bir kitapta buluşmuş olacağım. Bir süredir doğrudan dijital ortamda, yani hiç kağıt kullanmadan, fakat tüm artistik birikimimi devreye sokabildiğim özel tekniklerle çizip renklendiriyorum. Amerika'ya yönelik yaptığımız çalışma da, bunun bir örneğiydi. Bu yüzden, realistik tarzımı yıllardır görmemiş okurlar için enteresan olacaktır.” Bir Ölü Bunu Yapabilir mi?

Kitapta yurt dışına yönelik çalışmaları yer alan bir diğer isim, Zombistan'la tanınan genç çizgi romancı Cem Özüduru. Onun görüşleri ise şu şekilde:
“Ben Antalya'da büyüdüm sayılır. Olimpos civarında başımdan geçmiş ve hayatımın bir döneminde etkili olmuş çeşitli anılarım var. Bunlardan hareketle yazıp çizdiğim Kozalaklar, fantastik bir öykü... İçine kapanıklıktan muzdarip kişilerin kendilerine yakın bulacağı türden... Erotik ve zombi konulu çalışmalarımda ise, o türlerin kalıplarını kırarak yeni şeyler denedim.”
Ayılı Adam

Büyük boy ve 80 sayfa olarak çıkan Totem, genelde renkli öykülerden oluşuyor. Kitabın editörü Murat Mıhçıoğlu, yayınla ilgili olarak şunları söyledi:
“Bu kitabı farklı ülkelerden çok sayıda yaratıcı birlikte ortaya çıkardı. Yani, tıpkı bir kızılderili totemindeki gibi, farklı çehreler var sayfalarda. Ancak bunların hepsi tek bir gövdeye oturuyor. O gövde nedir derseniz, çizgi romanlara ruh veren macera, gizem ve eğlence unsurudur... Bosnalı çizer Filip Andronik'le birlikte yarattığımız dişi cengaver Babria gibi yeni ve enteresan karakterler, toplam 16 öyküde okurla buluşacak...
İstanbitch

'SIRADA 2012 YILLIĞI VAR'
Totem, İstanbul merkezli bir projenin sonucu ve bu niteliğiyle -ne yazık ki- şu an raflarda benzeri yok. Çünkü Türkiye'de çok garip bir çizgi roman ortamı oluşmakta. Başka hiçbir sanat veya edebiyat disiplininde, bu denli keskin bir “müstemleke” görüntüsü verilmiyor; özgün yaratıcılık bu denli dar bir alana kıstırılmış değil. Kimi B ve C sınıfı olan yüzlerce dış kaynaklı eser yayınlanıyor, fakat Türkiye merkezli ve uluslararası vizyona sahip çizgi roman üretimi nedense büyük sermaye için ya çok anlaşılmaz, ya da uğraşılamayak kadar zahmetli şeyler... Biri Roberto Diso, diğeri Aleksandar Sotirovski imzalı kapaklarımız dahil, Totem'deki her bir çalışma özel olarak Studio Rodeo bünyesinde gerçekleştirildi. Türkiye'deki arz-talep dengeleri bizim yaptığımız türde çizgi roman yayınlarını ayakta tutmakta yetersiz de kalsa, dünya geneli için yazıp çizmek ve ortaya çıkanları her fırsatta bu tür yayınlarda paylaşmak niyetindeyiz... Yani, aslında 2012 yıllığı da oluşum sürecine girmiş durumda.”

No comments:

Post a Comment